WooCommerce afhalen instellen

Wil je de optie toevoegen dat men een bestelling kan afhalen in je winkel? Goed nieuws, dit is standaard mogelijk in WooCommerce.

Voordat ik je laat zien hoe je in WooCommerce afhalen toevoegt, eerst even iets over de betaling van de bestelling. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. De klant plaatst een bestelling, kiest voor afhalen en betaalt de order direct via de webshop.
 2. De klant plaatst een bestelling, kiest voor afhalen maar betaalt de order pas tijdens het afhalen, via PIN of contant.

Wil je beide mogelijkheden aanbieden of enkel vooraf betalen? Ik leg je uit hoe je dit instelt.

1. WooCommerce afhalen instellen met betaling vooraf

Afhalen is in WooCommerce vrij eenvoudig in te stellen. In principe voeg je gewoon een extra ‘verzendoptie’ toe (maar dan zonder verzendkosten). Meer niet 🙂

Zo stel je het in:

 1. Klik in het hoofdmenu van WordPress op WooCommerce en vervolgens op Instellingen
 2. Klik nu bovenaan op Verzendmethoden. In mijn geval heb ik hier slechts 1 zone ingesteld voor heel Nederland. Heb je meerdere zones ingesteld, dan herhaal je de volgende stappen per zone.
 3. Klik op de zone en vervolgens op Verzendmethode toevoegen
 4. Kies in het uitklapmenu voor afhalen en klik op Verzendmethode toevoegen
 5. Wil je de naam van deze verzendoptie aanpassen? Bijvoorbeeld naar: “Afhalen in onze winkel”. Klik dan op Bewerken onder de verzendmethode die zojuist is toegevoegd (Bewerken verschijnt als je met de muis over de verzendmethode gaat). Achter Titel geef je vervolgens de gewenste naam op van de verzendmethode.
 6. Klaar! Men kan nu voor deze optie kiezen. Indien je geen kosten hebt opgegeven, worden er bij deze ‘verzendoptie’ nu geen verzendkosten berekend. De betaling van de bestelling verloopt vervolgens gewoon op basis van de betaalmethodes die zijn ingesteld.
 7. Betalen tijdens afhalen instellen? Lees dan verder.

2. WooCommerce betalen bij afhalen

Om betalen bij afhalen in te stellen (bijv. met PIN of contant) volg je als eerste de bovenstaande stappen. Vervolgens moet er nog een extra betaalmethode worden toegevoegd (Betalen bij afhalen). Daarnaast moet worden ingesteld dat betalen bij afhalen alleen gekozen mag worden als men kiest voor de afhaaloptie.

De betaaloptie “Betalen bij afhalen” zit standaard niet in WooCommerce. Maar, dat lossen we gelukkig via een kleine omweg op. Zonder plugin 🙂

 1. Instellingen betaalopties

  Ga naar WooCommerce > Instellingen > Betalingen

 2. Bestaande betaaloptie gebruiken

  Bij de betaalopties vind je de optie Contant betalen bij ontvangst. Grote kans dat je deze optie niet gaat gebruiken. Deze optie is heel geschikt om aan te passen naar betalen bij afhalen. Klik bij deze optie op Beheren.

 3. Gewenste titel, beschrijving en instructies

  Geef de gewenste titel, bijvoorbeeld: “Betalen bij afhalen in de winkel”. Geef een beschrijving op, bijvoorbeeld met alle betaalmogelijkheden (PIN, contant, etc). Geef eventuele instructies voor de bedanktpagina op die belangrijk zijn voor de klant.

 4. Alleen betaaloptie tonen bij afhalen

  Deze betaaloptie mag natuurlijk niet verschijnen als men kiest voor verzenden. Geef bij Inschakelen voor verzendmethoden aan, bij welke gekozen ‘verzendmethode’ deze betaaloptie getoond mag worden. Kies bijvoorbeeld voor: Elke ‘Afhalen’-methode.

 5. Activeren

  Klik op Wijzigingen opslaan. De betaalmethode moet nog wel worden geactiveerd. Daarvoor ga je terug naar het overzicht met de betaalmethodes en zet je de methode op ingeschakeld.

Hulp nodig bij WooCommerce afhalen instellen? Neem gerust contact met mij op via WhatsApp of bel 06 – 106 34 377.

Ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *