WordPress fout bij het maken van de databaseconnectie

Je website is plotseling uit de lucht en geeft een vreemde foutmelding weer: Fout bij het maken van de databaseconnectie of Error establishing a database connection.

Wat is hier aan de hand? Ben je gehackt? Ben je nu alles kwijt? Wat nu?! Wees gerust, waarschijnlijk ben je niet gehackt. Deze foutmelding is vaak op te lossen.

Hoe zit dat precies met de database?

Stel je voor dat een database is als een bibliotheek. In deze bieb staat alle inhoud van je website opgeslagen. De code van WordPress werkt dan als een biblioteekbeheerder die als enige de sleutel heeft tot de bibliotheek. De beheerder kan er naar wens informatie uithalen en aan een ander laten zien. Maar, als de sleutel plotseling niet meer werkt, staat de bibliothecaris voor een dichte deur. Dat is precies wat er nu aan de hand is.

De foutmelding fout bij het maken van de databaseconnectie betekent dat de code van WordPress geen toegang heeft tot de database. Alle informatie om de website netjes te tonen zit nu achter slot en grendel. Ook kan het zijn dat er met de database zelf iets goed mis is, waardoor WordPress er niets mee kan.

In dit artikel laat ik je zien waar WordPress de inloggegevens voor de database bewaard. We kijken vervolgens of deze gegevens nog kloppen en passen deze aan waar nodig. We gaan graven in de code van WordPress, dus zorg ervoor dat je een backup maakt. Het probleem moet niet erger worden 😅.

De inloggegevens die WordPress gebruikt om toegang te krijgen tot de database zijn niet meer geldig.

Er zijn verschillende redenen waarom de inloggegevens die WordPress gebruikt plotseling niet meer kloppen.

  • Het kan zijn dat er in het hostingpakket perongeluk een aanpassing is aangebracht aan de database
  • Een verhuizing van de website is wellicht verkeerd gegaan
  • Door een hack zijn de gegevens aangepast
  • De inloggegevens die WordPress gebruikt zijn perongeluk aangepast
  • Etc

Ik laat je zien waar je het bestand wp-config.php vindt waarin WordPress de inloggegevens voor de database heeft staan. Ook geef ik je aanwijzingen hoe je bij de inloggegevens van de database komt. Vervolgens zorgen we ervoor dat de inloggegevens van WordPress matchen met de database. Grote kans dat het probleem dan is opgelost.

WordPress wp-config.php bestand

Om bij de bestanden van WordPress te komen gebruik je een FTP-programma of de bestandsbeheerder van je hostingpakket. Dat laatste is voor kleine aanpassingen als deze vaak wat sneller.

In mijn voorbeelden gebruik ik de filebrowser van DirectAdmin. Dit is hostingbeheersoftware waar veel hostingaanbieders gebruik van maken. Maakt jouw hostingpakket daar geen gebruik van? Geen probleem, het principe van deze uitleg blijft hetzelfde.

Ga naar het account van je hostingpakket en open de bestandsbeheerder. WebKeurig maakt gebruik van DirectAdmin, daar staat dit onder Systeeminfo en bestanden.

Ga in de bestandsbeheerder naar de map waar WordPress geïnstalleerd is. In mijn geval is dat Mijn bestanden > domains > naam website > public_html

Vervolgens klik je op wp-config.php.

In wp-config.php staan de inloggegevens waarmee WordPress probeert in te loggen in de database. vindt er onder andere de naam van de database (DB_NAME), de gebruikersnaam (DB_USER) en het wachtwoord (DB_PASSWORD).

Laat het scherm met WP-config.php openstaan. Open in een nieuw scherm de gegevens van de database. In mijn geval vind ik dat in DirectAdmin bij Accountbeheer > MySQL-beheer

Volgens wp-config.php zou de naam van de database in dit geval databasenaam123 moeten zijn. Kies deze database in het overzicht.

Controleer of de gebruikersnaam in dit scherm exact hetzelfde is al de gebruikersnaam in wp-config.php. Niet gelijk? Dan kan WordPress niet inloggen. Neem gebruikersnaam dan over in wp-config.php.

Gebruikersnaam exact gelijk? Dan klopt het wachtwoord mogelijk niet. Klik op Wachtwoord wijzigen en voer het wachtwoord uit wp-config.php in. In dit geval dus: lastig-wachtwoord321abc

We hebben nu de databasenaam (DB_NAME), gebruikersnaam (DB_USER) en wachtwoord (DB_PASSWORD) gecontroleerd en waar nodig aangepast. Grote kans dat het probleem nu verholpen is.

Kom je er met deze handleiding niet uit? Of is dit eenvoudigweg te technisch voor je? Geen probleem, neem dan even contact op met mij via 06 - 106 34 377 of stuur een WhatsApp-bericht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *