WooCommerce BTW instellen [HANDLEIDING 2023]

Hoewel BTW misschien niet het meest opwindende onderwerp is, is het wel een must om dit goed op orde te hebben in jouw WooCommerce. In dit artikel zullen we de stappen bespreken om BTW in te stellen in WooCommerce, waarbij we ons richten op zowel eenvoudige als complexere scenario’s, zoals meerdere landen, diverse BTW-klassen en de weergave van prijzen inclusief of exclusief BTW.

WooCommerce BTW instellen

BTW aanzetten

Om de BTW in te schakelen in WooCommerce, moet je als eerste de volgende basisstappen volgen:

 1. Navigeer naar het WooCommerce-menu aan de linkerkant van het dashboard en klik op “Instellingen”.
 2. Klik op het tabblad “Algemeen”.
 3. Scroll naar beneden tot je de optie “Belasting” ziet en vink het vakje “Belastingtarieven en -berekeningen inschakelen” aan.
 4. Klik op de knop “Wijzigingen opslaan” onderaan de pagina om de instellingen bij te werken.

Nu is de BTW ingeschakeld in WooCommerce en verschijnt er een extra tabje Belasting bovenin.

BTW instellingen

Ik zal de verschillende instellingen toelichten die je vindt onder instellingen > Belasting:

Prijzen ingevoerd met belastingen

Geef aan of de prijzen incl. of excl. btw zijn ingevoerd in WooCommerce. Je snapt wel dat deze instelling absoluut niet fout moet staan, aangezien de prijzen dan niet kloppen.

Belastingklasse voor verzendkosten

De BTW over verzendkosten is in Nederland afhankelijk van het belastingtarief van de producten die gekocht worden. In de meeste gevallen kun je het beste deze instelling laten staan op: Belastingklasse voor verzendkosten gebaseerd op artikelen in de winkelwagen

Bereken belasting gebaseerd op

Indien je klanten uit meerdere landen bedient, krijg je te maken met meerdere verschillende BTW-stelsels. Wil je dat de BTW wordt berekend op basis van je eigen locatie of die van de klant?

ls je wilt dat de BTW wordt berekend op basis van je eigen winkellocatie, selecteer dan “Je winkellocatie”. Dit betekent dat de BTW wordt berekend op basis van het belastingtarief van het land waarin je bedrijf is gevestigd.

Als je wilt dat de BTW wordt berekend op basis van de locatie van de klant, selecteer dan “Klantlocatie”. Dit betekent dat de BTW wordt berekend op basis van het belastingtarief van het land waar de klant zich bevindt.

Afronding

Stel hier in of het totale BTW-bedrag afgerond moet worden of afronding per sub-totaal.

Aanvullende belastingklassen

In WooCommerce kun je meerdere belastingklassen aanmaken. Bijvoorbeeld Hoogtarief, Laagtarief en Nultarief. Binnen zo’n belastingklasse stel je de hoogte van de belasting in. Bijvoorbeeld 21%, 9% en 0%. Daarnaast kun je binnen een belastingklasse de tarieven instellen per land.

Standaard staan er in WooCommerce de belastingklassen: Reduced rate en Zero rate.
Je kunt belastingklassen vervangen door bijvoorbeeld Laagtarief en Nultarief. Na het opslaan van de instellingen, verschijnen er vervolgens bovenin extra items naast Standaard tarieven.

Toon prijzen in de winkel

Deze optie spreekt voor zich. Wil je de prijzen in de winkel incl. of excl. BTW weergeven? In veel gevallen is het gebruiksvriendelijker als de klant dit zelf met een eenvoudige knop of schakelaar kan aanpassen. Verderop in dit artikel lees je daar meer over.

Toon prijzen gedurende bestellen en afrekenen

Stel in of de prijzen bij bestellen en afrekenen incl. of excl. BTW getoond moeten worden.

Prijsweergave-achtervoegsel

Dit is een optionele instelling. Hiermee plaats je een tekst bij de productprijzen. Overweeg bijvoorbeeld om “incl. btw” te gebruiken. Je hebt ook de keuze om de prijzen te vervangen door een van de volgende opties: {price_including_tax}, {price_excluding_tax}. Als je de prijzen hebt ingesteld op incl. BTW. Dan kun je met {price_excluding_tax} ook de prijs excl. BTW tonen.

Toon belastingtotalen

Als je meerdere belastingtarieven hanteert, stel je hier in of de belasting als totaalbedrag wordt getoond of per tarief. Ik raad je aan om altijd te kiezen voor Per belastingtarief

WooCommerce BTW verleggen buitenland

Verkoop je aan zakelijke klanten uit het buitenland? Dan is het soms nodig dat de BTW verlegd wordt. Ik leg je uit hoe je dit volledig automatiseert. Met behulp van deze WooCommerce BTW plugin is het mogelijk om de klant een BTW-nummer in te laten voeren. Dit nummer wordt automatisch gecheckt in het VIES-register op geldigheid. Vult een klant uit het buitenland een geldig BTW-nummer in? Dan wordt de BTW afgetrokken van het totaalbedrag, oftewel verlegd.

Plugin installeren

Installeer en activeer WooCommerce EU VAT Assistant

Na installatie verschijnt er in het WooCommercemenu een nieuwe optie EU BTW Assistent. Klik hier op.

Er zijn behoorlijk wat zaken die je vervolgens naar wens instelt. De belangrijkste instellingen om de BTW-verlegging mogelijk te maken, licht ik hier toe. Onder de tab “Afrekenen” vind je deze belangrijke instellingen:

EU BTW veld etiket

Vul de naam van het veld in. Dit krijgt de klant te zien. Bijvoorbeeld: BTW-nummer.

EU BTW veld beschrijving.

Vul de naam van de beschrijving in. Dit krijgt de klant te zien. Bijvoorbeeld: BTW verleggen? Vul hier een geldig BTW-nummer in.

EU VAT field position (index)

Wil je de positie van het BTW-veld (in de afrekenpagina) veranderen? Vul dan een andere waarde in bij EU VAT field position (index). Hoe hoger het nummer, hoe lager het veld verschijnt.

Toon EU BTW veld als klant in basis-land is gevestigd

Bij een zakelijke binnenlandse klant is het waarschijnlijk overbodig om naar een BTW-nummer te vragen. Met deze instelling verberg je het BTW-veld als het een binnenlandse klant betreft.

WooCommerce “BTW Verlegd” melden op de factuur

Genereer je PDF-facturen met de plugin WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips ? Dan wordt het zinnetje BTW verlegd of Reverse Charged niet automatisch in de factuur geplaatst. Dit is echter wel verplicht volgens de belastingdienst.

Er zijn twee oplossingen om dit alsnog in te stellen:

 1. Koop de uitbreiding Premium Templates. Hiermee kun je in WordPress relatief eenvoudig de template aanpassen van de factuur.
 2. Maak een eigen template zonder hulp van een betaalde plugin. Dit verreist enige technische kennis. Ook moet je WordPress website draaien op een childtheme. Geen idee wat dit allemaal betekent? Dan is het beter om dit niet zelf te doen.

Als echte Nederlander ben ik er niet dol op om te betalen voor een plugin als het ook gratis kan 😅
De facturenplugin ondersteunt namelijk eigen templates, die je met behulp met wat code toevoegt. Gebruik hiervoor de officiële handleiding of onderstaand stappenplan als je niet zo technisch bent:

 • Als eerste heb je toegang nodig tot de bestanden van je website. Dit kan via FTP of een beheerpagina van je hostingpartij.
 • Vervolgens ga je op zoek naar het standaard thema van de factuur. Deze vind je door dit pad af te leggen: wp-content/plugins/woocommerce-pdf-invoices-packing-slips/templates/Simple
 • Kopieer de inhoud van deze map naar:
  wp-content/themes/*naam van je WordPress thema*/woocommerce/pdf/aangepaste-factuur
 • Je hebt nu een extra thema aangemaakt voor de facturen. Maar dit is nu nog een exacte kopie van het standaard thema. Tijd om dit te veranderen. Open het bestand template-functions.php. Deze vind je in de map met bestanden die je zojuist hebt aangemaakt. Plaats onderstaande script in het bestand. De melding Tax free under intra-community supply wordt nu weergegeven in facturen indien er sprake is van verlegde BTW. Liever een andere melding? Dan pas je dit zinnetje in het script simpelweg aan.
add_action( 'wpo_wcpdf_after_order_details', 'wpo_wcpdf_tax_exempt', 10, 2 );
function wpo_wcpdf_tax_exempt( $document_type, $order ) {
  // only in financial documents
  if ( ! in_array( $document_type, array( 'invoice', 'proforma', 'credit-note' ) ) ) {
    return;
  }
   
  // get shop location
  $shop_base_location = wc_get_base_location();
   
  // refund orders don't store all tax data that the parent does
  $tax_order = $order->get_type() == 'shop_order_refund' ? wc_get_order( $order->get_parent_id() ) : clone $order;
  // get billing country
  $billing_country = $tax_order->get_billing_country();
 
  // check if any tax was charged and if billing country is outside of shop base country
  if ( $tax_order->get_total_tax() == 0 && $tax_order->get_total() > 0 && $billing_country != $shop_base_location['country'] ) {
    ?>
    <div class="tax-exempt">
    Tax free under intra-community supply.
    </div>
    <?php
  }
}

WooCommerce BTW buitenland

In WooCommerce stel je de BTW per land vrij eenvoudig in. Mocht je niet zeker weten of dit voor jouw onderneming wel nodig is, lees dan eerst dit artikel van de belastingdienst of check direct het hulpmiddel.

WooCommerce BTW-berekening klopt niet?

Wat je ook probeert, de BTW-berekening in de shop klopt maar niet. Heel frustrerend! Er is hier niet een eenduidige oplossing voor. Het kan verschillende oorzaken hebben. Neem in dit geval even contact op voor hulp via 06 - 106 34 377 of een WhatsApp-bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *