Inloggen WordPress admin lukt niet

Je hebt koffie klaarstaan, je hoofd vol ideeën en enthousiast voer je je inloggegevens in. Hoog tijd om je website weer helemaal up-to-date te maken! Maar, wat je ook probeert. WordPress blijft koppig volhouden dat je inloggegevens niet kloppen. Je probeert het met Wachtwoord vergeten. Maar helaas, ook daar kom je geen steek verder mee. Wat nu?! Je bent buitengesloten 🥺

Om verschillende redenen kan het gebeuren dat je onmogelijk nog toegang krijgt tot WordPress. Misschien ben je de inloggegevens vergeten en lukt het niet om je wachtwoord te herstellen. Wellicht heeft iemand toegang tot de website verkregen en jouw account verwijderd.

Wat de reden ook is, het is gelukkig niet direct het einde van je website. Een klant van mij had met dit probleem te maken en vroeg me om hulp. Ik kwam erachter dat er een slim trucje bestaat om een nieuwe gebruiker in WordPress aan te maken. De enige voorwaarde hiervoor, is dat je toegang hebt tot de hosting van de website.

We duiken in de code van WordPress. Een foutje is snel gemaakt en kan grote gevolgen hebben. Maak daarom altijd een backup van te voren. De onderstaande oplossing is voor een leek nogal technisch. Zie je het niet zitten om dit zelf te doen. Neem gerust contact op met WebKeurig. Bel 06 - 106 34 377 of stuur een WhatsApp-bericht.

Stap 1: Toegang tot de Hosting

Het eerste wat je moet doen is toegang krijgen tot de bestanden van de WordPress website. Dit doe je door in te loggen in controlepaneel van je hostingprovider. De manier waarop dit werkt, verschilt per hostingprovider.

Veel partijen werken met het controlepaneel DirectAdmin of Plesk. Vaak kun je inloggen bij de hostingpartij en vanuit je account doorklikken naar het desbetreffende controlepaneel.

Stap 2: Backup maken

Ik raad je aan om vooraf een backup te maken. De manier waarop dit werkt verschilt per hostingpartij. Sommige partijen hebben dit automatisch al geregeld, maar niet allemaal!

Stap 3: Script toevoegen aan functions.php

Ga naar de bestandsbeheerder of file browser in het controlepaneel. Zoek de map waarin WordPress is geïnstalleerd. Navigeer vervolgens naar wp-content en vervolgens Themes. Je ziet nu de verschillende thema’s in WordPress. Klik op het mapje van het thema dat je geïnstalleerd hebt.

Vervolgens open je het bestand functions.php. Dit is een belangrijk bestand waarin een klein foutje de website volledig offline kan halen. Vandaar dat een backup zo verstandig is.

Voeg aan het einde van functions.php onderstaande code toe. Sla het bestand nog niet op!

function wpb_admin_account() {
 // Gebruikersgegevens
 $username = 'admin';
 $password = 'wachtwoord123';
 $email = 'email@example.com';

 // Controleer of de gebruiker nog niet bestaat
 if (!username_exists($username)) {
  // Maak een nieuwe gebruiker aan
  $user_id = wp_create_user($username, $password, $email);

  // Geef de gebruiker de beheerdersrol
  $user = new WP_User($user_id);
  $user->set_role('administrator');
 }
}
add_action('init', 'wpb_admin_account');

Pas nu de gebruikersgegevens in de code aan. Dit doe je door de waarde binnen de aanhalingstekens te veranderen. Vul een nieuwe username, password en email in. Bijvoorbeeld:

$username = 'marc';
$password = 'vjdoww0b_@f';
$email = 'info@webkeurig.nl';

Let op! Een klein foutje zoals het verwijderen van een of ; kan de website direct uit de lucht halen. Wees dus voorzichtig. Alles correct aangepast? Sla dan het bestand op en open de website. Het script zal nu het nieuwe account aanmaken. Log in met de nieuwe inloggegevens.

Het is vervolgens wel belangrijk om het script weer te verwijderen uit functions.php.

Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op. We zorgen ervoor dat je snel weer toegang tot WordPress hebt. Bel 06 - 106 34 377 of stuur een WhatsApp-bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *