WooCommerce checkout aanpassen

De checkout-pagina (ook wel: afrekenpagina) is de laatste drempel voor een bezoeker om een aankoop in de webshop te doen. Het aantal bezoekers die op dit eindstation van het aankoopproces afhaken, wil je uiteraard zo laag mogelijk houden.

De standaard WooCommerce checkout-pagina is niet bepaald indrukwekkend en de kans is groot dat je hier iets aan wilt veranderen. Standaard is het in WooCommerce niet eenvoudig om de afrekenpagina aan te passen.

WooCommerce biedt wel een betaalde plugin aan om de checkout aan te passen. Maar betaalde plugins van WooCommerce zijn niet persé altijd de beste oplossing. En waarom betalen als het ook gratis kan? 😉

In artikel leg ik meerdere soorten aanpassingen aan de afrekenpagina uit. Ik maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van gratis oplossingen.

Velden aanpassen op checkoutpagina

Soms zijn de velden op de checkout-pagina gewoon niet helemaal naar wens. Wil je een of meerdere velden toevoegen, namen van velden aanpassen of juist velden verwijderen? Dan raad ik deze plugin aan. Met deze checkout field manager pas je eenvoudig de velden aan. Daarnaast maak je er ook conditionele velden mee. Dit is normaal vaak een betaalde functionaliteit.

Ik stoor me er soms aan dat de standaard afrekenpagina wat ‘Amerikaans’ overkomt, waardoor je een webshop met WooCommerce al snel herkent. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar een provincie terwijl we dat in Nederland niet gewend zijn. Verder staat er in het optionele veld voor huisnummertoevoeging de tekst: Appartement, suite, unit enz. Mijn voorkeur gaat uit naar eenvoudigweg: huisnummertoevoeging.

Velden aanpassen op afrekenpagina, zo pak je dit aan:

Ga in WordPress naar Plugins > Nieuwe plugin en zoek naar checkout field manager. Installeer de plugin (van QuadLayers) door op Nu installeren te klikken. Na enkele ogenblikken verschijnt de knop Activeren. Klik ook daarop. De plugin is nu geïnstalleerd.

De plugin voor aanpassen velden op de afrekenpagina die ik gebruik in deze uitleg.

In het menu van WooCommerce verschijnt nu een extra optie: Afrekenen. Klik hier op om verder te gaan.

Conditionele velden toevoegen op checkoutpagina

Bestand uploaden in checkoutpagina

Moet de klant een ontwerp of iets dergelijks uploaden bij het afrekenen?

Woocommerce One Page Checkout

WooCommerce Multi Page Checkout

One click up sell

De one click up sell is een methode die wellicht nog niet heel erg bekend is. Hierbij bied je na de betaling van de bestelling een relevante aanbieding aan die de klant met slechts 1 klik kan aanschaffen. De klant hoeft dan niet opnieuw de betaling af te ronden.

Huh, kan dat?! Ja dat kan.

Wat er feitelijk op de achtergrond gebeurt is dat je bij de up sell het bedrag middels een incasso in rekening brengt. Met de vorige aankoop heeft de klant dan al een akkoord gegeven voor een incasso. Het is wellicht wat een bijzondere methode, maar het is wettelijk gewoon toegestaan.

Een nadeel is, dat klanten een incasso altijd kunnen storneren, waar je als ondernemer niet op zit te wachten.

Betaalpagina testen

Test altijd of de aanpassingen ook daadwerkelijk werken zoals je in gedachten had.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *