6 manieren om jouw WordPress website sneller te maken

Je bent ongetwijfeld op deze pagina gekomen omdat jouw WordPress website momenteel (erg) traag is. Dit is bijzonder vervelend; niet alleen voor jouzelf, maar ook voor je bezoekers. Bovendien is het ook niet goed voor de zoekresultaten in Google. Een trage WordPress website kan meerdere redenen of oorzaken hebben. In dit artikel lees je daar meer over. Uiteraard omschrijven wij ook de verschillende oplossingen voor de problemen waar je mogelijk tegenaan loopt.

Mijn WordPress website is traag: waarom is dit erg?

Als je WordPress website traag is, is dat niet alleen vervelend voor jezelf. Het is ook erg vervelend voor je bezoekers. Veel bezoekers verlaten een website als deze niet binnen drie seconden laadt. Daarom is het belangrijk dat jouw website binnen minimaal twee seconden laadt.

Niet alleen jouw bezoekers storen zich aan een website die sloom laadt. Ook Google vindt het niet gebruiksvriendelijk en dat zorgt voor lagere rankings in de zoekresultaten. Lees hier meer over de Google Core Web Vitals. Laadt jouw website traag? Dan is het dus erg belangrijk dat je hier iets aan doet.

WordPress website sneller maken? Lees dan snel verder. Direct hulp nodig? Neem gerust contact op via een WhatsAppbericht of bel 06 – 106 343 77

Meet je website-snelheid

Er zijn meerdere tools die je kunt gebruiken als je je website-snelheid wilt meten. Zo kan je onder andere gebruikmaken van Pingdom Tools of je kunt Google PageSpeed Insights gebruiken. Beide systemen geven een score aan van jouw website. Je zult hierbij ook direct een aantal tips ontvangen. Aan de hand daarvan kan je al een aantal verbeteringen doorvoeren.

Redenen waarom jouw WordPress website traag is + oplossingen

Er kunnen bij wijze van 1001 redenen zijn waarom jouw WordPress website traag is. Er zijn echter een aantal oorzaken waardoor de meeste websites traag zijn. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende oorzaken én de bijbehorende oplossingen.

1) Te grote afbeeldingen

Als je in 2022 een foto maakt met jouw smartphone, zal je deze in hoge kwaliteit ontvangen. Dat is natuurlijk erg mooi, maar het zorgt ook voor behoorlijk wat MB’s. Het is daarom raadzaam om een afbeelding van tevoren te bewerken. Probeer een afbeelding kleiner te houden dan 100kb en kies bij voorkeur voor het JPG-formaat.

Wil je echter een transparante achtergrond gebruiken? Dan zal je vooralsnog een PNG-afbeelding moeten gebruiken. Via de website tinyjpg.com kan je een PNG-afbeelding verkleinen. Alle beetjes helpen.

2) Te veel plugins geïnstalleerd

Plugins zijn extensies die je op je website kunt installeren. Deze zorgen voor een bepaalde functionaliteit op je website. Als je WordPress website meer dan 20 plugins heeft, zal deze erg traag worden. Elke extra functionaliteit is namelijk ook weer extra belasting voor je website.

Het is daarom raadzaam om niet voor iedere kleine functionaliteit een plugin te installeren. Wil je bijvoorbeeld Google Analytics installeren? Dan kan je dit ook handmatig toevoegen aan de header. Ook kan je CSS gebruiken om bepaalde functies te installeren.

Tot slot is het ook nog raadzaam om ongebruikte plugins te verwijderen.

3) WordPress website traag door pagebuilders

Ontzettend veel websites maken gebruik van pagebuilders. Eerder zorgde dit voor erg lange laadtijden, maar de meeste makers hebben dit in de laatste jaren flink verbeterd. Er zijn vooralsnog verschillende pagebuilders waar je uit kunt kiezen. Uit recente testen is naar voren gekomen dat Oxygen en BoldGrid snel laden. Echter worden Brizy en WP Page Builder beoordeeld als de minst snelle pagebuilders. WP Page Builder is een erg populaire variant, dus dit zal slecht binnenkomen bij veel gebruikers. Heel sloom is het gelukkig nou ook weer niet; hosting is hiervoor erg belangrijk. Daarover vertellen wij jou verderop in dit artikel graag meer.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat je deze plugins up-to-date houdt. Gratis plugins, zoals bijvoorbeeld Elementor, kan je altijd gemakkelijk updaten. Heb je een thema met WP Page Builder? Dan zal je zelf een licentiecode van de pagebuilder moeten kopen als je deze steeds up-to-date wilt houden, mits je thema-maker steeds snel updates verzorgt met een nieuwe versie van WP Page Builder.

4) Gebruik maken van caching

Er zijn diverse thema’s en hostingproviders die een cache hebben geïnstalleerd. Dit kan je WordPress website minder traag maken. Echter biedt niet elk thema of iedere hostingprovider dit aan. In dat geval zal je je eigen cache moeten installeren. Er zijn talloze verschillende plugins waar je uit kunt kiezen, maar W3 Total Cache is een van de beste plugins waar je uit kunt kiezen.

Het instellen van deze plugin kan wel lastig zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel opties. Wil je er zeker van zijn dat je alles goed instelt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je hier graag mee verder.

5) Hosting van je WordPress website is traag

De kwaliteit van de hosting van je website is misschien wel de belangrijkste factor. Er zijn talloze verschillende platformen waar je uit kunt kiezen. Met regelmaat lees je over hostingbedrijven die pakketten hebben voor een euro. Goedkoop is duurkoop, zo blijkt vaak uit de reviews. Je kunt daarom maar beter iets meer investeren in een goede partij. Zo voorkom je ook dat je eindeloos blijft optimaliseren.

6) Je maakt gebruik van een standaard WordPress thema

De meeste websitebeheerders maken gebruik van een standaard WordPress thema. Er zijn dan ook ontzettend veel thema’s waar je uit kunt kiezen. Er zit dus ook altijd wel eentje bij die jij mooi vindt.

Standaard thema’s worden echter gemaakt voor het grote publiek. Er wordt dus geen rekening gehouden met jouw specifieke wensen. Wellicht zitten er hierdoor ook functionaliteiten bij die jij helemaal niet nodig hebt. Zoals je eerder hebt kunnen lezen in dit artikel, zorgen deze extra functionaliteiten ook weer voor extra laadtijd.

Als je een custom thema, oftewel een thema op maat, laat maken zal je alleen de functies hebben die jij écht nodig hebt. Bovendien wordt het thema dan ook helemaal naar jouw smaak gemaakt én is deze echt uniek. Niemand anders heeft datzelfde thema.

Een maatwerk-thema kost echter wel meer geld dan een standaard WordPress thema. Daarom zal je hier wel goed over moeten nadenken.

Hulp nodig met je WordPress website?

Heb je hulp nodig met je WordPress website? Wil je graag dat wij je helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen onder andere maatwerk voor je website uitvoeren én wij kunnen jouw huidige WordPress website uiteraard ook minder traag maken.

Ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *