Dit gebeurt er als je WordPress niet onderhoudt
WordPress is een geweldig platform voor websites en webshops. Het is al jaren razend populair en meer dan een derde van alle websites wereldwijd draaien op WordPress. Dit brengt veel voordelen met zich mee, zoals een enorm aanbod aan plugins. Maar het CMS-systeem wordt niet alleen dankbaar gebruikt door websitebouwers. Ook hackers zijn dol op WordPress!
Is WordPress dan zo gevaarlijk?
Nee, WordPress is niet gevaarlijk. Maar, net als een auto heeft WordPress wel onderhoud nodig. Regelmatig zie ik WordPress websites voorbij komen waarbij updates maanden (of langer) achterlopen. Aan WordPress onderhoud wordt niets gedaan. Met als gevolg dat eventuele veiligheidsproblemen niet worden opgelost en een website continue een onnodig groot risico loopt om gehackt te worden.
Als een auto nooit een fatsoenlijke onderhoudsbeurt krijgt en op een dag de motor volledig in de soep loopt. Is het dan een slechte auto? Nee, en dat geldt ook voor een WordPress website. Zonder onderhoud, loopt ook een WordPress vroeg of laat een keer in de soep.
1. Kans op veiligheidsrisico’s
Wanneer je een WordPress website niet onderhoudt, dan is de grootste zorg dat je veiligheidsrisico’s loopt. Je wordt steeds kwetsbaarder voor kwaadwillenden die bijvoorbeeld via een veiligheidslek inbreken in de website. Met dataverlies, reputatieschade of afpersing tot gevolg. Maar vergeet ook niet de omzetverlies die je oploopt als je WooCommerce webshop plotseling niet meer werkt.
Het is echt van cruciaal belang dat WordPress en alle gebruikte plugins altijd up-to-date zijn.
Al kan het lang goed gaan, het risico dat je loopt is het gewoon niet waard. Naar schatting worden er jaarlijks wereldwijd zo’n 4.7 miljoen WordPress websites gehackt. Als al die getroffen websites de boel up-to-date hadden, was dit getal véél lager geweest.
2. Kans op prestatieproblemen
Laat je het WordPress onderhoud links liggen? Dan heeft dat op langere termijn geen gunstig effect op de prestaties van de website. Code raakt verouderd, een database raakt vervuild, ga zo maar door. Zonder aandacht voor onderhoud wordt de website er in de regel niet bepaald sneller op. En dat heeft weer een slechte invloed op het gebruiksgemak en de SEO van de site.
3. Kans op compatibiliteitsproblemen
Dit kom in in de praktijk het meeste tegen. Het komt voor dat na het uitvoeren van een update er plotseling problemen ontstaan. Denk je goed bezig te zijn…
Hoe kan dit nu? Dit komt vaak door een conflict met bijvoorbeeld een andere plugin of het thema. Soms zijn verschillende plugins afhankelijk van elkaar. Bijvoorbeeld omdat je een gratis en een betaalde variant hebt geïnstalleerd, waarvan de ene plugin erg achterloopt en de ander up-to-date is. Er kan dan een conflict ontstaan (de plugins ‘begrijpen’ elkaar niet meer). Met als gevolg dat soms zelfs de hele website niet meer werkt. Niet voor bezoekers, maar ook niet voor jou als gebruiker.
Dit is gelukkig vaak wel op te lossen door een specialist, maar desalniettemin erg vervelend.
WordPress onderhoud uitbesteden
Een WordPress website die up-to-date is, is veel minder kwetsbaar voor problemen. Maar zelfs als je de updates regelmatig uitvoert, gaat er wel eens wat mis. Daarvoor heb ik het WebKeurig Onderhoudspakket met WebPechhulp opgezet. Het ideale en betaalbare pakket voor
WebKeurig zorgt ervoor dat jouw WordPress-website (of webshop) altijd bijgewerkt en veilig is. Bovendien houden we voortdurend een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat alles vlot blijft draaien. Als er zich een probleem voordoet, dan lossen we dat snel op. Zonder extra kosten!
Interesse in een WordPress onderhoudscontract? Neem gerust contact op via WhatsApp-bericht of bel 06 - 106 34 377.
Geef een reactie